Headlines
Loading...

 Robots.txt  diÄŸer adı “arama botu” olan yapının temel görevi web sitelerinde bulunan sayfalara tek tek  giderek sayfa içerisinde bulunan verileri tarar ve kendi arama motoru üzerinde arÅŸivleme iÅŸini yapmaktadır. Siteniz içerisinde bulunan bazı verileri robots.txt eriÅŸimine açıp kapatmanız sizin arama motoru görünürlüğünüzü oldukça etkilemektedir. ÖrneÄŸin site içerisinde çalışmayan bir baÄŸlantınız var ve bu baÄŸlantı daha önceki bir süreçte web sitesi arama motorunda kullanıcılar için listelendi. Bu siteye tıklayan kullanıcılar kırık baÄŸlantıya ulaÅŸarak sitenizde kullanıcılarınızı kaybetmenize neden olacaktır. Ä°ÅŸte robots.txt de tam olarak bunun için vardır. Siteniz içerisinde gözükmesini istemediÄŸiniz bölümleri site haritanızdan kaldırarak arama botlarına haber vermiÅŸ olursunuz. Unutulmaması gereken bir ÅŸey arama botları belirli aralıklarla sitenizi incelediÄŸi için verilerinizin kaldırılması zaman alabilir.

Robots.Txt Dosyası Nasıl Oluşturulur?

Robots.txt sitenizin kök dizin  bölümünde bulunan ve verilerinizi inceleyen botlardır ve arama motorlarının indekslemesine izin veren yapılardır. Dolayısıyla www.siteadiniz.com üzerinde  arama botlarına www.siteadiniz.com/robots.txt adresi üzerinden eriÅŸim saÄŸlayabilirsiniz. Bot dosyası site üzerinde düz metin içeriÄŸi olarak bulunmaktadır.  Robots.txt üzerinde bulunan her bir kod satırı siteye botlar tarafından eriÅŸilip eriÅŸilmeyeceÄŸini ifade etmektedir. En basit ÅŸekliyle iki kural bulunan bir robots.txt dosyası aÅŸağıdaki gibidir:

  • #Group 1

User-agent: Googlebot

Disallow:  /nogooglebot/

  • #Group 2

User-agent: *

Allow: /

Site haritası: www.siteadiniz.com/sitemap.xml

Grup Komut Örnekleri

  • User-agent

user-agent: *

disallow: /

Tüm botlara izin vermek için ise “user-agent:* “ komutunu kullanmalısınız.

  • Dizinlerin engellenmesi/izin verilmesi: Botlar komut verdiÄŸiniz dizine eriÅŸebilirler. Bu komutta da sadece botların eriÅŸemediÄŸi ve kullanıcıların görüntüleyebildiÄŸi tanımı bulunmaktadır. Kullanımı ise:

User-agent: *

disallow: /klasoradi/

  • Sayfanın engellenmesi/izin verilmesi:

User-agent: *

disallow: /sayfadizini.html

  • Tarama Gecikmesi: crawl-delay komutu kullanılmalıdır.

Arama Motoru Botlarının (Robots.txt) Özellikleri

            Robots.txt yapısının özelliklerini bilmek de önemlidir.  Bot yapıları sizin web sitenizin en önemli yapılarından birisidir. Bot yapısını oluÅŸturmadığınız takdirde arama motorları sizi tanımayacak ve arama sonuçlarında web siteniz indekslenmeyecektir. Sizin verdiÄŸiniz izinler veya engellemeler doÄŸrultusunda çalışan arama motoru botlarının temel özellikleri ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir:

  • Sadece sizin verdiÄŸiniz komutlara göre hareket ederler..
  • txt kullanıcı aracıları www.siteadiniz.com/nogooglebot/ klasörü üzerinde bulunan dizinleri tarayamaz ve arÅŸivleyemez.
  • Tüm arama botları siteniz içerisinde bulunan tüm verilere eriÅŸim saÄŸlayabilir.
  • Sitenizde hangi dosyaların indekslendiÄŸini görüntülemek için siteadiniz.com/sitemap.xml adresinden görebilirsiniz.

SEO İçin Google Ãœzerinde  En Önemli Komutlar Listesi

Robots.txt

Robots.txt Google botları web sitenize girip verilerinizi inceler ardından arama motorunda görünmesi için gerekli bütün verileri Google’a iletir. Fakat sitenizdeki kod blokları arama botlarına izin verecek ÅŸekilde yapılandırılmalıdır. Aynı zamanda siteniz içinde görüntülemek istemediÄŸiniz veriler de olabilir. Fakat botlar görüntülemek istemediÄŸinizi anlayamaz. Kod parçalarını kullanarak Google botlarına bu isteÄŸinizi belirtmelisiniz. Bunun için aÅŸağıdaki kodlardan yararlanabilirsiniz.

  • Web Sitem Hiçbir Åžekilde Taranmasın:

user-agent: *

disallow: /

  • Web Sitem Ãœzerinde Bulunan Bir Dizin veya Klasörüm Taranmasın:

user-agent: *

disallow: /dizinadi/

disallow: /junk/

Bu komut yapısını hangi klasörünüzde taranma olmasını istemiyorsanız o klasör veya dizin ismini /dizinadi/ bölümüne yazmalısınız.

  • Web Sitemi Tek Bir Bot Görüntülesin:

user-agent: Googlebot-news

izin vermek: /

kullanıcı aracısı: *

reddetmek: /

  • Bir Tarayıcı Dışındaki Tüm Tarayıcılar Web Sitemi Görebilsin:

Kullanıcı aracısı: Gereksizbot

Ä°zin verme: /

Kullanıcı aracısı: *

Ä°zin vermek: /

  • Herhangi Bir Görselim Google Görseller Sayfasında Gösterilmesin:

User-agent: Googlebot-Image

Ä°zin verme: /images/resimdosyasiadi.jpg

  • Google Görseller Ãœzerinde Sitem Ãœzerinde Bulunan Hiçbir Resim Gösterilmesin

User-agent: Googlebot-Image

Ä°zin verme: /

Google arama motorları üzerinde web siteniz için görüntüleme kurallarına buradan eriÅŸebilirsiniz. 

0 Comments: